Witamina C – kwas askorbinowy,  to niezwykle ważny składnik dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia. Jest to witamina znana z wielofunkcyjnego działania, niestety organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie tej witaminy wyprodukować. Witamina C odgrywa ważną rolę w produkcji kolagenu i białka w organizmie oraz pomaga w utrzymaniu zdrowia kości, zębów, dziąseł, więzadeł i naczyń krwionośnych. Ze względu na jej dobroczynne działanie i popularność narosło wiele mitów na temat witaminy C. W poniższym artykule przeanalizujemy fakty i mity dotyczące kwasu askorbinowego. Zapraszamy do uważnego przeczytania.

Witamina C chroni nas przed przeziębieniem czy grypą – mit

Jednym z najczęściej powtarzanych mitów na temat witaminy C jest to, że spożywanie kwasu askorbinowego może chronić przed przeziębieniem lub grypą. Mit ten obalili lekarze w 2007 roku, ale wciąż jest wielu Polaków, którzy uważają, że przyjmowanie kwasu askorbinowego uchroni ich przed infekcją. Należy pamiętać, że witamina C nie jest bynajmniej panaceum na przeziębienia i grypę. Przyjmowanie witaminy C jesienią nie zmniejsza znacząco ryzyka złapania grypy czy przeziębienia.

Dzięki witaminie C czas choroby jest krótszy — fakty

Witamina C pomaga skrócić czas trwania infekcji, ale niewiele. Badania wykazały, że przyjmowanie kwasu askorbinowego podczas przeziębienia może skrócić czas trwania przeziębienia o 8% u dorosłych i 14% u dzieci. Dotyczy to tylko sytuacji, gdy przyjmowałeś witaminę C przed zachorowaniem, a nie wtedy, gdy zachorowałeś.

Najlepszym źródłem witaminy C są cytrusy – mit

Głównym źródłem witaminy C są owoce i warzywa – świeże i odpowiednio przetworzone. Cytrusy są uważane przez wielu za zdecydowanie najlepsze źródło kwasu askorbinowego. Okazuje się jednak, że konserwanty użyte do konserwowania cytrusów mogą zniszczyć właściwości witaminy C, ponieważ cytrusy są sprowadzane do Polski z odległych krajów.

Oznacza to, że warzywa i owoce, które można uprawiać w Polsce, są bogate w witaminę C. Zawartość witaminy C w całym produkcie jest znacznie wyższa niż w owocach cytrusowych. Na przykład mówimy tutaj o pietruszce, czerwonej papryce, czarnej porzeczce, brukselce i dzikiej róży. Witamina C znajduje się również w ziemniakach, kapuście, brokułach i kalafiorze.

Witamina C wspiera układ odpornościowy — fakty

Witamina C pomaga poprawić kondycję układu odpornościowego. Komórki odpornościowe działają wydajniej, zmniejszając produkcję hormonów stresu. Witamina C ma również właściwości przeciwutleniające i przeciwhistaminowe. Niedobór kwasu askorbinowego może uczynić nas bardziej podatnymi na choroby. Badania wykazały, że wysokie dawki kwasu askorbinowego mogą znacznie zmniejszyć ryzyko przeziębienia u osób intensywnie ćwiczących i ćwiczących.

Za dużo witaminy C nie zaszkodzi – mit

Witamina C Za dużo witaminy C nie jest zdrowe dla ludzkiego organizmu. Ten stan może spowodować, że bardzo szybko będziemy potrzebować pomocy nefrologa. Dzieje się tak, ponieważ chociaż kwas askorbinowy jest rozpuszczalny w wodzie i wydalany z moczem, jego nadmiar może prowadzić do zakwaszenia moczu. Zaburzone jest również wydalanie stałych kwasów i zasad. Kwaśny odczyn moczu może powodować krystalizację soli moczanów i cystyny, co prowadzi do powstania kamieni w drogach moczowych. Jednocześnie nadmiar witaminy C może powodować kamienie nerkowe lub je pogarszać. Wysokie dawki witaminy C nie są zalecane przy hemochromatozie, niedokrwistości syderoblastycznej czy talasemii, ponieważ może to pogorszyć przebieg tych chorób.

Witamina C
Witamina C

Nadmiar witaminy C może również zmniejszać wchłanianie lub ograniczać aktywność selenu i miedzi. U niektórych pacjentów doprowadziło to nawet do fałszywych wyników testów na cukrzycę i hemoglobinę. Przyjmowanie zbyt dużej ilości witaminy C może również powodować wymioty, nudności, skurcze żołądka, a nawet zmniejszoną odporność na infekcje i przeziębienia. Warto zauważyć, że regularne spożywanie witaminy C może również prowadzić do uzależnienia, a objawy niedoboru mogą wystąpić po odstawieniu leku. Warto wiedzieć, że – podobnie jak inne mikroelementy – niedobór witaminy C może mieć niezwykle negatywne konsekwencje. Brak odpowiedniej ilości witaminy C w organizmie powoduje, że dostajemy szkorbut, a nasza odporność znacznie spada. Dlatego należy pamiętać, aby spożywać produkty bogate w kwas askorbinowy jak najwięcej, ale z umiarem. Wtedy nasz organizm będzie w zdrowym stanie, a my zawsze będziemy cieszyć się dobrym nastrojem.