Witamina B12 nazywana jest również kobalaminą, z uwagi na fakt, iż ma w swoim składzie kobalt. Zalicza się ją do witamin, które są rozpuszczalne w wodzie. Źródłem omawianej witaminy będą produkty pochodzenia zwierzęcego, przede wszystkim mięso oraz jego przetwory, a poza tym nabiał. Nie ma jej zaś w produktach o pochodzeniu roślinnym.

Witamina B12 – jaką rolę pełni w naszym organizmie?

Witamina B12 będzie bardzo ważna dla właściwego działania całego organizmu oraz jego odpowiedniego wzrostu. Przede wszystkim odgrywa ważną rolę w zakresie zapewniania odpowiedniego działania układu krwiotwórczego oraz nerwowego. Poza tym bierze czynny udział w wielu procesach metabolicznych, które przebiegają w szybko dzielących się komórkach, takich jak chociażby komórki krwi, skóry, układu pokarmowego, tkanki nerwowej (nerwy obwodowe, rdzeń kręgowy, mózg).

Biorąc pod rozwagę, jakie mogą być dokładne funkcje witaminy B12, warto zapoznać się z poniższą listą:

  • bierze udział w procesie podziału komórkowego,
  • wspiera działanie układu odpornościowego w ludzkim organizmie,
  • jest konieczna do właściwego wzrostu organizmu, jak i jego odpowiedniego działania,
  • umożliwia syntetyzowanie nukleinowych kwasów,
  • łącząc się z innymi witaminami, jak i substancjami takimi, jak chociażby kwas foliowy, wspiera metabolizowanie homocysteiny,
  • pozwala na redukowanie uczucia znużenia oraz zmęczenia,
  • zapewnia właściwe działanie układu nerwowego oraz umysłową sprawność – bierze udział w procesie wytwarzania neuroprzekaźników oraz otoczki mielinowej, która stanowi składnik nerwowych osłonek,
  • wykazuje wpływ na wytworzenie energii w środku komórek,
  • umożliwia na utrzymanie prawidłowego psychicznego zdrowia,
  • pełni ważną rolę w zakresie dojrzewania nabłonkowych komórek,
  • bierze czynny udział w metabolizowaniu węglowodanów oraz tłuszczów,
  • uczestniczy w syntetyzowaniu kwasów nukleinowych oraz białek,
  • jest odpowiedzialna za przebieg procesów przemiany materii,
  • bierze czynny udział w wytwarzaniu oraz dojrzewaniu czerwonych krwinek.

Kobalamina bierze czynny udział w procesach wytwarzania czerwonych krwinek, dzięki czemu umożliwia utrzymanie ich ilości na właściwym dla naszego organizmu poziomie. Branie udziału w tworzeniu krwinek wykazuje spore znaczenie w zakresie zapobiegania anemii. Z uwagi na fakt, iż witamina B12 bierze także udział w procesie metabolizowania homocysteiny, ma ona istotne znaczenie także w zakresie zapobiegania występowaniu miażdżycy, gdyż potrafi zablokować nadmierne nagromadzenie się homocysteiny. Wysokie stężenie wymienionej substancji, stanowi czynnik ryzyka pojawienia się miażdżycy.

Witamina B12 – niedobory

Właściwe stężenie kobalaminy w organizmie, będzie ważne dla zachowania ludzkiego zdrowia. Symptomy zaburzeń nierzadko są, jednakże niezbyt charakterystyczne, z uwagi na co niedobory B12, nie zawsze są szybko diagnozowane. Poza tym, ta witamina jest zużywana bardzo powoli, zaś jej zapasy zgromadzone w wątrobie mogą starczyć na parę lat.

Typowymi symptomami niedoborów witaminy B12 w ludzkim organizmie, będą:

  • zaburzenia osobowości,
  • zaburzenia pamięci,
  • zaburzenia równowagi,
  • depresja,
  • zaburzenia nastroju,
  • odczuwanie niepokoju,
  • zmniejszenie się umysłowej sprawności,
  • niewłaściwe działanie układu nerwowego,
  • drętwienie kończyn,
  • przewlekłe zmęczenie,
  • zaburzenia w zakresie układu krwiotwórczego, które można dostrzec po wykonaniu morfologii.

Witamina B12Liczne badania dowodzą, iż istnieje ważny związek między kłopotami z niedoborem kobalaminy, a występowaniem schorzeń mających związek z otępieniem albo demencją w podeszłym wieku. Zbyt małe ilości kobalaminy, prowadzą do zwiększenia poziomu homocysteiny w ludzkim organizmie, a z uwagi na to zwiększa się ryzyko występowania chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym. Efektem jest także rozwój złośliwej anemii.

Witamina ta znajduje się tylko w nabiale oraz mięsie. Proces jej wchłonięcia z pokarmów jest dosyć trudny i niezwykle złożony, gdyż zależy od właściwego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Witamina B12 łączy się w pokarmowym układzie z tak zwanym czynnikiem IF, który jest wytwarzany w żołądku. Czynnik ten jest odpowiedzialny za transport. Po przejściu do jelita cienkiego, czynnik ten odłącza się od kobalaminy i pozwala na jej wchłonięcie. Za przetransportowanie kobalaminy w osoczu krwi odpowiedzialne jest białko nazywane transkobalaminą II. Dlatego też powstaniu niedoboru witaminy B12, sprzyjać będą:

  • dieta bez uwzględnienia produktów o zwierzęcym pochodzeniu,
  • naturalne kłopoty z absorbowaniem kobalaminy, które są skutkiem starzenia,
  • schorzenia w układzie pokarmowym,
  • zaburzenia w zakresie wchłaniania, które pojawiają się w przewodzie pokarmowym.

Według najnowszych doniesień naukowców wybrane symptomy, które jak dotąd uważano za objawy powiązane z procesami starzenia fizjologicznego, mogą być skutkiem niedoborów kobalaminy w ludzkim organizmie. Dzisiaj uważa się, iż najważniejszym powodem niedoborów B12 w podeszłym wieku, jest zespół nieodpowiedniego wchłaniania z pokarmów, jak i zbyt mała jej podaż w zakresie diety.